Debian stap over naar EGLIBC

Volgens de Blog van Aurelien , een Debian ontwikkelaar, stapt de Linux distributie Debian over van GLIBC naar EGLIBC.

EGLIBC is a variant van GLIBC en is source en binarie compatibel met GLIBC.

De EGLIBC (Embedded GNU C Library) was origineel ontwikkeld voor embedded systemen, maar door zijn compatibiliteit can het GLIBC vervangen. Veel binaries in Linux distributies zijn dynamisch gelinkd naar de GLIBC bibliotheek, het verkleinerd de grote van de binaries en wanneer er een but gevonden is in de bibliotheek en deze wordt verholpen, dan is het voor alle applicaties die deze bibliotheek gebruiken verholpen. Dit betekend ook dat het relatief eenvoudig is om deze bibliotheek te vervangen met een compatibile alternatief zoals EGLIBC welke een betere ondersteuning biedt.

De reden voor deze veranderingen zijn o.a.:  dat de verandering een betere ontwikkeling belooft, vooral met omgang met andere ontwikkelaars, en het sturen van bug rapporten en verstuurde patches. In het verleden , de GLIBC ontwikkelaars worden gezien als  relatief onvriendelijk. Bug rapporten werden vaak geweigerd omdat ze gebaseerd waren op oudere versies van GLIBC ipv de huidge versie van een bepaalde distributie van de Concurrent Versions System (CVS) en werden vaak zonder uitleg gesloten.

Andere voordelen zijn o.a. ondersteuning voor andere platformen dan alleen de x86 processoren , shells anders dan de Bash waar GLIBC nog altijd dicht op geintergreerd is.  Ook heeft EGLIBC betere test tools welke op meerdere platformen lopen en is het beter configureerbaar en staat het bijvoorbeeld to om componenten zoals NIS of  RPC niet te compileren in de installer.

Bron:  h-online en Aurelien’s weblog

English version

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: